Sfaturi practice

In aceasta pagina gasiti sugestii desprinse din experienta noastra in ceea ce priveste munca de laborator. Noi informatii sunt adaugate frecvent, va invitam sa reveniti pentru a le citi.

Pompe de mana

Pentru scoaterea lichidelor din bidoane, butoaie, este util sa folositi pompe de mana fie cu para, fie cu piston, din materiale diferite functie de agresivitatea lichidului; va putem spune ca o pompa de mana OTAL (Germania) cu para, pentru o adancime de imersie de 90 cm, la capacitate de 26 l/min, costa aproximativ 160 euro.

Etichete avertizoare pentru Toxic si Foarte toxic

Desi decretul 466/79 ref regimul substantelor toxice a fost abrogat, este util sa faceti inscriptionarea locului in care pastrati astfel de substante cu etichete avertizoare pentru Toxic si Foarte toxic. In acest sens va propunem etichete auto adezive cu cap de mort, pericol explozie, inflamabil, etc. Marimi:
– 18×26 mm (o coala cu 30 bucati) ;
– 26×37 mm (coala cu 12 bucati).

Instalatie pentru determinarea SO2 din vin

Q: Se poate realiza o instalatie pentru determinarea SO2 din vin prin metoda aspiratiei?

A: Da, este posibil de compus din elemente din sticla, dar trebuie sa aveti conexiune la o pompa de aer, trebuie sa aveti un sticlar care sa adapteze tubul de barbotare aer, trebuie sa vedeti daca trebuie manometru pentru vid.

Semnificatia marcajelor de pe sigla Hirschmann

Q: Ce semnifica literele si cifrele de pe sigla Hirschmann marcata pe sticlaria de clasa A?

A: H mic din centru = producatorul Hirschmann
07, 08… din centru este anul fabricatiei
H mare din centru este simbolul certificarii
ultima litera din dreapta sus arata lotul, astfel incat cu aceasta litara si cu codul produsului, puteti scoate de pe internet certificatul de lot al reperului.

Domenii densimetre

Despre areometre sau densimetre cu sau fara termometru inclus:

– cele din tara au domeniile clasice din 0,07 in 0,07 unitati. Exemplu: pentru motorina va este necesar un densimetru sau termodensimetru de la 0,790 la 0,860 g/ml;
– cele din Germania au alte domenii cum ar fi: 0,600 la 0,660 / 0,650 la 0,710 / 0,700 la 0,760 etc.sau 1,000 la 1,020 / 1,020 la 1,040 etc. functie de precizie si dimensiuni dorite.

Este de retinut ca etalonarea la metrologie nu mai este obligatorie decat in cazul folosirii in domenii care au atingere la sanatatea omului (practic nu mai exista notiunea de verificare metrologica decat in acceptiunea optionala a utilizatorului).

Coduri de culoare la hartia de filtru cantitativa

Revenind la hartia de filtru cantitativa, actualele coduri de culoare respectiv tipul fostelor “banda albastra, galbena, rosie…” sunt:

Tip (grade) 589/1 banda neagra – filtrare rapida

Tip (grade) 589/2 banda alba – filtrare rapida spre medie (timp Herzberg 140 s)

Tip (grade) 589/3 banda albastra – filtrare lenta (timp Herzberg 1500 s)

Tip (grade) 589/4 banda galbena – filtrare rapida spre medie (timp filtrare herzberg 160 s)

Tip (grade) 589/5 banda rosie – filtrare medie spre lenta (timp Herzberg 450 s)

Tip (grade) 589/6, banda verde, discuri subtiri – filtrare lenta (timp Herzberg 800 s)

Treptat insa si acestea vor fi inlocuite cu alte coduri date de Whatman care a preluat produsele Schleicher&Schuell.

Sticla Duran

De ce este atat de speciala sticla DURAN?

DURAN® reprezinta standardul mondial pentru sticla borosilicat 3.3 (DIN/ISO 3585).

Proprietatile sale includ rezistenta maxima la atac chimic si rezistenta termica inalta.

Calitatea sticlariei de laborator de aceasta marca este determinate de material (cu alte cuvinte sticla si tipul de sticla) dar si de felul in care sticla este prelucrata in timpul procesului de productie. Acest lucru afecteaza proprietatile fiecarei piese din sticla. Avand grosimea peretelui uniforma pe intreaga piesa (ex. un pahar Erlenmeyer) se asigura imbunatatirea stabilitatii fizice si, mai presus de orice, rezistrenta la soc termic. Temperatura maxima de lucru cu DURAN® este 500 grade C.

Din ianuarie 2004 toata sticlaria de laborator SCHOTT DURAN® poarta un numar de lot de 8-digit imprimat, demonstrand trasabilitatea acelui reper de la producator la utilizator. Cu acest numar (Retrace Code) si cu codul produsului SCHOTT orice utilizator poate obtine repede, pe internet, un certificate de calitate pe sarja (www.schott-duran.com).